• Termálstrand

  Termálstrand

  Töltődjön fel a bogácsi termálstrandon

  Tovább
 • Bogácsa   Apartman

  Bogácsa Apartman

  Meghitt pihenés elegáns környezetben

  Tekintse meg szobáinkat!
 • Borkóstolás

  Borkóstolás

  Ismerje meg a Szent Márton Borrendet

  Tovább

Szent Márton templom

A templom gyakran szolgál hangversenyek helyszíneként isA község központjában áll a Szent Márton tiszteletére szentelt római katolikus templom, amely a helyben bányászott, faragott vöröses kőből épült. 1958-as felújításakor kerültek elő XIII. századi, román kori részletei. Gótikus stílusban a XIV. században építették át. Tornya ma is több kilométerről látszik.

A község neve először 1248-ban fordult elő írásban, ekkor már állt temploma, ám azt még Szent György tiszteletére szentelték. Egy leltár szerint még 1568-ban is így volt, 1724-ből származó, tehát a török hódoltság utáni adatok viszont már Szent Mártont említik a templom védőszentjeként.

A XIII. századi templom mellett temető is volt, és azt az épülettel együtt fal vette körül. A templom magaslati fekvése, tömör falszerkezete alapján az is feltételezhető, hogy védelmi szerepe is volt.
Legősibb, román kori része valószínűleg a sekrestye, a szentély, a torony bizonyos magasságig és a kápolna. A gótikát a támpillérek és az ablakok őrzik legerőteljesebben.

XIII. századi részletek is előkerültek az 1958-as felújításkor1901-ben került a Szent Mártont ábrázoló oltárkép a templomba, 1909-ben pedig a Rieger cégtől új orgonát vásároltak. A mai harangok 1928-ban kerültek a toronyba, az első világháború alatt elhurcolt két harang és a megmaradt, de időközben megrepedt harangok helyébe.

1940-ben készült Takács István mezőkövesdi festőművész alkotása, a Jó pásztor kép, amit a 2000-es felújítás során restauráltak.

Új sisakot 1984-ben kapott a torony, 1992-93-ban nyerte el a szentély a mai alakját. A felolvasó állvány Fülöp András kőfaragómester munkája. A szembemiséző oltár, a tabernákulum és a szószék, amely bogácsi vöröskőből készült, Csiki László kőfaragómester keze munkáját dicséri.

2005-ben került a templomba a Bogácsi Madonna néven emlegetett, 400-500 éves szobor. Valószínűleg Angliából vagy Írországból származik, de Bogácsra Spanyolországból, Nybérius Bertil magyar származású svéd állampolgár révén került. A kegytárgynak külön oltárt állítottak, a körülötte szövődő legendás történetek és a hálaadó táblák pedig – többek között – arról számolnak be: csodás gyógyulások és segítségek köthetők hozzá.

A templom mellett álló Nepomuki Szent János-szobor 1824-ben készült – idősebb Csiky János munkája –, és 1970 óta áll a templomkertben, a bejárattól nem messze.

Látogatható:
Nyitvatartás: bejelentkezéssel látogatható
Cím: II. János Pál pápa tér
Tel.: 06 49/534-032

Belépő: nincs

 

Forrás: bogacs.hu

Kapcsolat

Üzemeltető:
Bogácsa Apartman

Cím: 
3412 Bogács Wass Albert 23

Telefon:
30/358-17-56 (12:00-20:00)

E-mail:

bogacsaapartman@gmail.com

Megosztás